Omgeving

STUNNING NATURAL SURROUNDINGS AND MOUNTAIN SCENERY

De villa is gelegen in La Xara. Het gezellige kleine dorpje biedt alle gemakken; er is een fantastisch restaurant (Restaurante Punto Benimaquia) op 150 meter afstand van de villa en de dorpskern bevind zich op 2 minuten rijden. In het dorp zit een grote supermarkt, een kapper, een bakker, een slagerij, enkele restaurantjes en barretjes.

La Xara is zelfs per trein te bereiken vanuit zowel Alicante als Valencia. Het treinstation van La Xara ligt op enkele minuten wandelen van de villa. La Xara en haar directe omgeving heeft ondanks het groeiende toerisme in de regio haar authenticiteit volledig behouden.

Omgeving

Het panoramisch uitzicht vanuit de villa op het imposante bergmassief, l’Alt de Benimaquia
(onderdeel van het gepreserveerde natuurpark del Montgo), grenzend aan het bekende luxe Golf resort, La Sella, is werkelijk adembenemend mooi. Het natuurpark del Montgo (dat uitmond in een natuurreservaat in de zee) omvat een breed scala aan wandel en fietsroutes langs historische nederzettingen die teruggaan tot 500 voor Christus. Er hebben zich in de loop der eeuwen verschillende culturen gevestigd waar de overblijfselen nog zichtbaar van zijn.

De villa ligt 7 minuten rijden van het strand van Denia. Dit is een zeer net onderhouden zandstrand met veel barretjes op het strand. De (jacht)haven deelt de kustlijn van Denia in twee. De populairste en drukste stranden liggen in het Noorden. Deze zijn onder andere zeer geschikt om te windsurfen.

Verder naar het Zuiden liggen de afgelegen baaitjes in rotsachtige inhammen met kristalhelder water: perfect om te duiken en snorkelen. Denia zelf is gebouwd rond een goed gepreserveerd Romeins kasteel. Er zijn bewijzen van menselijke bewoning in het gebied gedurende de prehistorie en er zijn aanzienlijke Iberische ruïnes op de heuvels in de buurt.

In de 4de eeuw voor Christus was het een Griekse kolonie van Marseille of Empúries. Het was een bondgenoot van de Romeinse republiek tijdens de Punische oorlogen en werd later Romeins bezit onder de naam Dianum. In de 1ste eeuw voor Christus vestigde Quintus Sertorius er een marinebasi Van 636-696, tijdens het Visigotische koninkrijk Iberia, was het de zetel van een bisschop.

Na de islamitische verovering van Iberia en de ontbinding van het kalifaat Córdoba, werd Denia, toen bekend als Deniyya, de hoofdstad van een koninkrijk dat als taifa regeerde over een deel van de Valenciaanse kust en Ibiza. Het verloor zijn onafhankelijkheid in 1076 en kwam het onder bestuur van de Almoraviden. Denia werd heroverd door de Christenen in 1244. De islamitische Arabieren zijn de oorspronkelijk bouwers van het gefortificeerde kasteel.

De Fransen, die de stad voor vier jaar bezetten tijdens de Spaanse Successieoorlog in het begin van de 18e eeuw, herbouwden het. De overblijfselen van het kasteel uit deze tijd zijn indrukwekkend en kunnen bezocht worden. Kijk op de website van het kasteel voor de openingstijden.

  Natuurpark del Montgo

  Een breed scala aan wandel en fietsroutes langs historische nederzettingen...

  La Marina

  Modern winkelcentrum met tal van winkels...

  Denia heeft ten zuiden van de haven (ter hoogte van de Platja de Marianeta Cassiana) een zeer groot en gezellig winkeldistrict met een heel erg breed scala aan winkels. Op 5 minuten rijden van de villa, vlak aan de afslag van de snelweg ligt het grote, moderne winkelcentrum La Marina met tal van winkels, variërend van ͞commodity stores͟ tot het luxe segment.

  Op maandagmorgen is de ͚Mercadillo͛ al jaren een vaste traditie, op de parkeerplaats van Torrecremada. De weekmarkt waar mensen op zoek gaan naar koopjes. De markt is open van 8.30 tot 14 uur. Van maart tot en met november is er een gezellige artisanale markt in Denia. Het blijft er gedurende die hele periode immers heerlijk weer. In de zomer is de markt er elke dag, in de lente tijdens het weekend. De markt is ‘s avonds te bezoeken van 19u tot middernacht

  Op de bekende ͚Rastro͛ in Denia kun je snuffelen tussen allerlei tweedehandswaar als je daar zin in hebt! Een Spaanse rommelmarkt, het is eens iets anders. Ze vindt plaats in Calle La Vía, elke vrijdag van 9:00 tot 14:00 uur.

   

  Sport en recreatie in la Xara

  De stranden van Denia bieden een verscheidenheid aan sportmogelijkheden. U kunt er duiken, snorkelen, vissen, surfen, kajakken, jetskiën en er worden jachten verhuurd. Ook de golfliefhebber kan in La Xara terecht. De prestigieuze La Sella Club de Golf, een 3*9 holes golfbaan op twee minuten afstand van Villa Rosario, ligt tegen de achtergrond van het Del Montgo natuurpark en biedt hierdoor schitterend uitzicht op de omgeving.

  Klimaat La Xara

  De Costa Blanca (“witte kust”) is één van de populairste kustgebieden in Spanje en beslaat een groot deel van de kust van de provincies Alicante en Valencia. Langs de kustlijn van de Costa Blanca zijn er meerdere grote en kleine badplaatsen te vinden. Enkele van deze plaatsen zijn erg populair bij overwinteraars.

  De Costa Blanca heeft een Mediterraan klimaat met het minste contrast in weerbeeld van heel Spanje. Neerslag valt er het hele jaar door vrij weinig en de zon laat zich alle maanden flink zien. Ook op het gebied van temperaturen zijn er weinig extremen te vermelden. Vorst komt vrijwel nooit voor en extreme hitte met temperaturen van 40 graden of hoger komen in dit deel van het land ook niet veel voor. De milde droge winters en de aangenaam warme en droge zomers worden veroorzaakt door een mediterraan klimaat waarbij de Middellandse Zee in de winter een verwarmend effect heeft op de streek. Dit wordt versterkt door de aanwezigheid van bergen en heuvels achter de Costa Blanca die de warmte van de zee vasthouden en de kou uit het binnenland tegenhouden in de winter.